Onlangs stuurde Oksana Oleynikova, directeur van ‘The Good Shepherd’, ons een noodkreet over hun gebouw in het Oosten van Oekraïne. Graag willen wij deze met u delen.

Toen de oorlog in 2014 uitbrak, zijn de kinderen en een deel van het team het oorlogsgebied rondom Makeevka ontvlucht. Ze wisten toen nog niet dat ze nooit meer terug zouden keren naar hun vertrouwde omgeving. Inmiddels heeft het ‘gezin’ in Irpen haar draai gevonden. Echter, het gebouw in Makeevka levert Oksana veel problemen op.

Het kindertehuis staat in de zelfuitgeroepen Volksrepubliek Donetsk. Hierdoor kan ‘The Good Shepherd’, die geregistreerd staat in Oekraïne en niet in Volksrepubliek Donetsk, het gebouw niet verkopen. Daarnaast worden ze ook tegenwerkt door de ‘nieuwe regering’, omdat ze een christelijke organisatie zijn.

De situatie wordt nog complexer omdat de separatisten het gebouw plunderen. Oksana vertelt: “Kort geleden hebben de militairen ons terrein en het gebouw doorzocht. We hebben drie containers op het terrein staan, waarin we onze eigendommen hebben opgeslagen. Denk bijvoorbeeld aan huishoudelijke spullen en fietsen voor de kinderen. De militairen wilden deze containers naar de gevechtslinie brengen.” Om plunderingen en vernielingen te voorkomen, wordt het gebouw nu dag en nacht bewaakt. “Natuurlijk kun je niet veel doen als er militairen komen met wapens, maar zo laten we in elk geval zien dat het gebouw niet verlaten is.”

De bewaking vormt een grote kostenpost voor ‘The Good Shepherd’. Kom over en help draagt daaraan bij. Úw gebed en financiële steun voor Oksana en ‘haar’ kinderen blijven hard nodig. Hartelijk dank voor uw voortdurende betrokkenheid!